Födelsedagen

Min födelsedag var i helgen och även om den inte var förens på lördagen började den lite smått med att jag i måndags fick ett stort paket från familjen. Jag sparade det oöppnat och tog med det in till chch på fredagen. På Fredagskvällen fick jag skjuts till Carolyns (chapter president)hus där jag skulle sova över, och innan jag sa hejdå till mina värdsyskon så fick jag en present från värdfamiljen också.
 När jag kom in till Carolyn visade hon mig till gästrummet och började prata om vad jag skulle göra om det var en jordbävning och visade mig var det fanns en ficklampa och hur jag låste upp dörren. Innan jag gick och lade mig gick jag och hennes son Oscar ut på en promenad med deras stora hund ( Han påminde lite om Sirius Blacks animagus fast bättre matad för dom som undrar). Carolyn bor på en kulle i chch och vi gick högs upp. Det var så otroligt vackert, chch ligger som i en grop med berg och kullar runt omkring och det såg ut som en skål av ljus. Pricken över iet var att det var molnfritt, så man kunde se den superfina månskärvan också.

Lördagen/födelsedagen började med att jag väcktes vid kl. 5 av ett grattis sms från familjen. Jag somnade dock snabbt om och väcktes en och en halv timme senare av väckarklockan. Efter att ha sjungit ”ja må hon leva” gick jag upp för frukost med mina presenter och väl uppe fick jag ytterligare en present av Carolyn. Till frukost lagade Oscar amerikanska pankakor som jag åt medans jag öppnade mina presenter. Jag fick en isform formad som kiwifåglar av Carolyn, mössa och vantar och sockor av min värdfamilj och en överraskning hemifrån. För när jag öppnade det paketet förväntade jag mig att det skulle komma lite godis och några tidningar eftersom det var det som stod på paketet, men ut kom det massa paket.

Efter presentöppningen bar sig jag, Carolyn och hennes man oss av till vindruvsplockningen.  Vi, en grupp AFS:are på 19pers, ägnade dagen åt att plocka vindruvor åt en vingård. Genom att göra det drog vi in pengar till vårat chapter så att vi kan göra lite roliga saker, vi arbetade från kl. 9 till kl. 4. Det var tänkt att vi skulle arbeta till kl.5 men vi var så snabba så vi var klara en timme tidigare. När vi hade plockat klart allt fick Carolyn som organiserat allt en flaska vin som tack och  jag fick också en flaska eftersom jag fyllde år.

Efter vindruvsplockningen åkte vi tillbaka till mötesplatsen i chch. Där blev jag, Annie och Mickael upphämtade av Annies mamma och vi åkte hem till dom. Där fick jag ännu en födelsedags present, lite NZ godis (pineapple lumps och minties) och en stickad mössa som ser ut som ett isbjörnshuvud som jag och Annie hade haft roligt med sist jag sov hos dom. Till middag vankades det en riktig NZ middag, rostat lam med potatis till huvudrätt och Pavalova till efterrätt.
Dagen avslutades med att kolla på ”Harry Potter och fången från Azkaban”.

Under söndagen fortsatte lite av mitt födelsedags firande, vi hade en lugn förmiddag då jag läste lite svenska tidningar   och jag och Annie bakade en kaka och kollade på ”doctor who” (så bra tv serie ^^). Under eftermiddagen var det Coffe and Chat meeting hos Annie och då kom det över massa AFS:are och grattade mig i efterskott och åt kakan /födelsedags kakan so mJag och Annie bakat.

Allt som allt var det en väldigt lång men rolig födelsedag med fler födelsedags presenter än jag hade förväntat mig :)


Vindruvsplockning


Dålig bild, men såhär perfecta klasar var det plockade


ANZAC-day

Varje år den 25 April firar man ANZAC-day här i Nya Zeeland men även i Australien. ANZAC står för Australian New Zealand Army Corps och bildades under första världskriget.  Så under ANZAC-day så hedrar man helt enkelt dom som gick ut i kriget samt dom som efter första världskriget har krigat och försvarat sitt land.

Min Organisation AFS stod tidigare för American Field Service och grundades av den frivilliga amerikanska ambulans kåren under första världskriget. De var även med under andra världskriget och efter det utbildades det till en utbytesorganisation.

Eftersom min organisation bildades av personer som gick ut i första världskriget så kände mitt chapter att vi borde vara med under ”the dawn service” så i onsdags kl. 06.15 samlades vi för att vara med under servicen. Det var först en kort parad och sedan var det olika personer som pratade. Det hela höll på i ca 45min. Efter det gick min organisation fram till ett monument och lade en krans och visade upp vår AFS flagga.

Efter ”the dawn service” gav vi oss iväg till Carolyn som är vårt chapters ledare för frukost. På frukost bordet fanns det lite blandat att äta men jag hittade SVENSKA VÅFFLOR! Det är nämligen en förälder i mitt chapter som är från Sverige.  Så snacka om att jag blev glad eftersom jag missade våffeldagen hemma i Sverige.

Efter frukosten åkte jag hem till min liason/support family och spenderade några timmar med dom. Vi bakade ANZAC kakor och kollade på ”just go with it”. Till lunch åt vi lite skaldjur vilket var uppskattat från min sida eftersom det är sällan jag får det.

Vid 2 tiden hoppade jag på shutteln tillbaka till Akaroa och var tillbaka vid halv fyra. Resten av dagen spenderades med lite läxor och när det långa dagen tillslut var slut kändes det som om två dagar hade gått.
Surfkursen

I måndags tog jag och Sofia tåget in till Auckland igen efter att ha matat hönsen. I Auckland mötte vi några av dom andra som skulle på surfkursen och en av surfcoacherna. Vi hoppade in i en minibus och gav oss iväg mot Ahipara där surfkursen var. Resan dit tog ca 5 timmar inklusive lunchpaus.

När vi kom fram träffade vi dom andra som redan var där. Det var en väldigt internationell surfkurs, det var jag och Sofia från Sverige, tre tjejer från tyskland varav två var utbytesstudenter i en annan organisation, två män från London, ett par från London som egentligen kom från USA och Danmark och en tjej från Kanada. Det var också en kiwi.

Vi blev indelade i rum, man sov tre och tre. Jag, Sofia och den kanadensiska tjejen delade rum. Hon jobbade i huset med städning och matlagning mot husrum och surfmöjligheter. Bra deal.

Under surfkursen gick vi upp runt 6 varje morgon för att äta lite frukost och sedan vara i vattnet vid 7. Vi surfade i ca två timmar och efter det kollade vi oftast på en film och åt en andra frukost. Vi lärde oss stå upp på  brädan första dagen vilket kändes rätt coolt. Andra surfpasset var vid 4 och så surfade vi till kl 6.

Under veckan surfade vi mest på stranden utanför huset, men en kväll surfade vi på en strand med andra surfare och det var rätt coolt men också läskigt att guppa på en bräda i vattnet i solnedgången när man visste att lite längre ut var det möjligt att några späckhuggare simmade runt.

Veckan kan helt enkelt bara sammanfattas som riktigt bra, och även om det var kul att lära sig surfa så räckte en femdagarskurs gott och väl för mig.
Auckland

I söndags gick jag upp tidigt för att hoppa på ett plan till Auckland, det var dags att ge sig av för surfkursen som började på måndagen.

Efter att ha flugit i ca 1h 20min så landade jag i Auckland och tog bussen in till Auckland city där jag mötte Sofia (hakahaka.blogg.se). Vi bestämde oss för att åka upp i Skytower.Efter att ha varit i skytower och ätit lunch gick vi runt lite i Auckland som påminner lite om San Francisco. Vi gick bl.a. till en park som låg vid något känt klocktorn.

Vid fyra tiden tog vi tåget till henderson där Sofia bor eftersom det var hennes matdag och vi behövde laga mat, det blev raggmunkar till middag och äppelpaj till efterrätt.


Torsdag, Fredag, Lördag

I torsdags tog jag shutteln in till chch där min support coordinator hämtade upp mig vi åkte hem till hennes hyreshus som nu var ännu mer ihop packat än förra gången jag var där eftersom hon ska flytta till ett annat tillfälligt boende snart.  Vi åt middag och sedan åkte vi till en restaurang som var kända för sina efterrätter. Där träffade vi en familj som dom känner och åt efterrätt tillsammans. Det var jätte trevligt och efterrätterna var jätte goda, men otroligt mättande.

När jag vaknade på fredagsmorgon hade jag och min support coordinator ett litet snack om min situation i min värdfamilj. Och efter lunch skjutsade hon mig till en annan AFS- students hus. Han heter Mickael och är från Finland. Men jag åkte inte dit för att träffa honom utan för att träffa hans värdsyster Annie som ska åka till Sverige i sommar. Hon och jag skulle göra lite volontär arbete ihop. Vi samlade in pengar till Ronald McDonald house som är ett ställe som sjuka barn kan bo på medans dom väntar på behandling.
Insamlingen gick bra, vårt område var det som drog in mest pengar :)

I Lördags tog Annies familj med mig på ”jordbävnings safari”. Vi åkte runt i chch och kollade på jordbävningsskador. Jag har ju tyckt att jordbävningen var tråkig och så innan. Men det var först när jag åkte runt i chch som jag insåg hur otroligt mycket den har påverkat chch. Det var faktiskt riktigt jobbigt att se allt därför avslutade vi turen med att åka till ett ställe i chch där dom försöker bygga upp chch igen och har ett tillfälligt centrum.På Lördags kväll var det dags för RUGBY! Det var christchurchs lag crusaders som spelade mot ett sydafrikanskt lag. Crusaders färger är svart och rött så vi var tvungna att ha på oss svart och röda kläder. Innan själva matchen började så kom det ut cherleaders på  planen och dansade sen kom ett gäng riddare ut och red runt och viftade med svärden för att få igång publiken. Det är tydligen någonting som bara händer när crusaders spelar.
Matchen avslutades med att crusaders vann med 31-24 och jag tyckte faktiskt att det var ganska kul att kolla på rugbyn.
Bloggpaus

Tänkte bara meddela att nu åker jag iväg på surfkurs och lite annat och kommer inte ha med mig datorn. Därför blir det en liten bloggpaus på ca en och en halv vecka, så bli inte rädda för att jag försvunnit :P


Nästan Pingviner

Igår var det Söndag och första dagen som jag inte riktigt viste vad jag skulle göra. Sen jag kom här har jag nästan följt ett schema. Under veckodagarna har jag gått upp vid 7 ätit frukost och tagit mig till skolan. Under Lördagarna har jag väckts vid 8 och gått till kyrkan och under söndagarna har jag väckts vid 9 och hjälps till att städa huset i chch. Men igår var det lov och vi var i Akaroa så jag viste inte riktigt vad som skulle hända. men det löste sig. Jag, Caterine och Taylor gick en promenad före lunch och köpte glass. Sedan slöade jag och Taylor i huset och kollade på bambi. Det var jätte länge sen jag såg bambi, typ 10 år eller något :P . Vid 4 tiden var det dags för vattenskoter. Jag, Catherine och Taylor åkte ut till "the heads", vilket är som öppningen för det stora havet. Det var lite skumpigt men roligt och på vägen tillbaka åkte vi förbi några grottor där det ibland var pingviner. Tyvärr var det inga där men när vi fortsatte tillbaka mot Akaroa såg vi något som såg ut som pingviner och vi kom riktigt nära, ca 3 meter och upptäckte då att det inte var pingviner, men det var ändå riktigt häftig känsla att vara så nära.
Vattenskoter turen avslutades med många försök att få av taylor och slutligen lyckades Catherine. När vi kom tillbaka till huset var det dags för middag, eller "tea" som det kallas här, och sedan mer slöande.


Glass! (som förövrigt var min frukost)


"The heads", utanför dom klipporna finns ingenting förens man kommer till Chile


Grottorna där man ibland kan se pingviner

Påsk

Det har varit en del nyfikna på hur man firar påsk här i NZ. Så nu när påsken snart är över kan jag meddela att (iallafall i min familj) så märks den knappt av. Det enda som har haft med påsken att göra var när vi gjorde Påskägg som vi inte gjorde klart. Vi har inte ätit godis eftersom min värdmamma försöker få sina döttrar att gå ner i vikt. Det har inte heller varit någon speciell mat. I Lördags nät vi var i kyrkan pratade prästen om när jesus korsfästes och sånt, så det var ju lite påskigt.
Men jag kan inte annat än sakna Sverige lite nu, med alla påskägg, påskliljor, påskkärringar och påskmat. Det är något som jag har insett under min korta tid här, att jag verkligen tycker om Sverige. Jag saknar lite dom tydliga ändringarna mellan årstiderna, och jag saknar traditionerna.
Så njut nu lite extra  av era påskägg åt mig!
Hanmer Springs

Igår åkte vi till Hanmer springs, det är som ett stort badställe med naturligt heta källor. Men vi badade inte hela dagen. När vi kom fram åt vi först lunch och sedan tog vi en promenad. Under promenaden gick vi förbi ett ställe där man kunde hyra cykelbilar och självklart får vi för oss att hyra en cykelbil för 4 personer i en halv timme för $27. Men vi åkte inte 4st....vi klämde ihop oss till 6pers och åkte över hela hanmer, inte bara på dom vägarna man fick åka med cykelbilar. Vi åkte över en liten mini träbro som var till för gånggängare och i några backar som inte var tilllåtna. Men vi hade väldigt kul iallafall.
När vi var nöjda med vår cykel/tramp tur gick vi för att bada. Vi hade väldigt kul och bröt nog mot några små regler kanske när vi åkte i bäcksvarta vatten rutchbanor och gummiringsrutchbanor. Vi lekte i simbasängen där några övade simning (men vi höll oss åt sidan så att vi inte störde för mycket). Allt som allt var det en rolig dag och när vi kom tillbaka till christchurch var kl.9 och alla var dötrötta :)


Hanmer


Cykelbilen som vi hyrde


Under promenade satte sig Glen och en av hans kompisar sig ner och åt lite matrester som någon hade lämnat


Hanmer springs, alla poler utom 3 är konstgjorda

PÅSKLOV!

Idag börjar mitt två veckors långa påsklov! GLAD PÅSK!


Svar

Q:Hur är maten nu? Är det fortfarande lika smaklöst?
Hur går det med förberedelserna för surfkursen?
Har du någon kontakt med Sara? Kan jag få hennes bloggadress?
Har du haft tillfälle att handla något ännu?
Har du fått kontakt med några fler utanför familjen?
/Pappa

Maten är fortfarande ganska tråkig, mycket bönor och soppor. Men det är bara i min värdfamilj, när jag sov över hos Judy (support coordinator) fick jag väldigt god mat, den maten var italiensk och japan inspirerad. Min helg med Judy var förresten jättebra, både hon och hennes man Robert är jättesnälla och påminner lite lätt om er mamma och pappa. Vi diskuterade bland annat miljö, natur, mat och inrednings design.
 Förberedelserna för surfkursen är klara nu, ska bara fylla i en waiver från surfkurs organisationen sen är det bara att vänta :D
 Sara har nu anlänt i Japan, Kobe och vi har chattat lite på Facebook. Ni kan följa henne på hennes blogg: sarainjapan.blogg.se
 I söndags fick jag åka och handla för första gången så då blev jag glad. Jag fick tyvärr inte tag på allt jag behövde, men i alla fall det viktigaste J Som jag skrev innan var det lite svårt att veta var man skulle gå i början men  det löste sig.
 När det kommer till vänner kan jag fortfarande bara sätta andra utbytesstudenter och AFS personer under den kategorin. Jag har några som jag är med i skolan, men tyvärr bor alla dom utanför Akaroa så det är svårt att lära känna dom eller hitta på något.Q:
Vad önskar du dig i födelsedagspresent?
Hur trivs du i skolan, det är ju inte så jättemånga elever där kan man inte känna sig lite ensam?
Hur går det med surfkursen, har den börjat än?
/Elisabeth


Hmm… I födelsedagspresent  önskar jag mig nog lite svensktgodis men jag gillar överraskningar ;)
 I skolan skulle jag väl inte direkt säga att jag känner mig ensam, i alla fall inte mer ensam än när jag inte är i skolan. Det finns ju inte så många elever precis som du skrev men det har nog nästan gjort det lättare att hitta någon att vara med, eftersom alla hänger med alla i princip. Dock känner jag mig ensam på ett annat plan så att säga. Det är mer en ensamhet från att ingen vet vem jag är/ känner mig. Det är därför jag tycker så mycket om AFS träffarna för där finns det människor som är i samma situation och dom kan förstå mer varför man känner som man gör och det är då enklare att vara öppen där, så då känner man mig inte lika ensam.
 Surfkursen börjar inte förens 16 April så då får vi se hur det går, Jag får väl hoppas på att jag klarar att stå på brädan.Q:Hur funkar det för dig som gillar att hålla tider och planera?
Hur har du det i skolan? När har du påsklov och hur länge? Har du bytt mattekurs? Hur går det med Spanskan?
När åker du på Surfkursen?
/Mamma


Tja…Det går väl sådär, jag försöker vänja mig men jag blir liiite irriterad fortfarande när man bestämmer en tid och inte håller den. Men det fungerar än så länge eftersom jag inte har så mycket planerat så om något blir försenat fungerar det i alla fall.
 I skolan är nog den plats som jag trivs bäst i just nu här i Akaroa. Jag började med min Calculus kurs idag (istället för statistics) och vilken lättnad jag kände. Jag trodde aldrig att jag skulle sakna matte så mycket, men det bevisar väl bara att jag faktiskt är en naturare. Matte kusen verkar vara lite svårare/högre än den jag gjorde i Sverige innan jag åkte, men det ska nog gå bra. Jag hade inga problem med matten idag i alla fall. Det återstår att se hur det går med spanskan eftersom jag inte börjar med den förens efter påsklovet. Påsklovet börjar nu på fredag(långfredagen) och fortsätter i två veckor, det ska bli super skönt med lov och jag ser verkligen fram emot surfkursen som börjar det 16, men jag lämnar Christchurch området det 15.Q:Har du ätit något exotiskt?? :P
/Anna


Hm… det är ju mest bönor som gäller här, men jag har smakat ”marmite”. Ingen super hit direkt men det kanske var lika bra eftersom dom ska stänga marmitefabriken. Så nu är alla kiwisar som galna, vissa säljer öppnade marmite burkar för flera tusen dollar på internet. 

För er som inte visste så är marmite som ett jäst pålägg som bara finns i Nya Zeeland ochär många kiwisars favorit pålägg. Australien har ett motsvarande som heter ”vegemite” som också säljs här, men av någon anledning är det inte lika många som tycker om det. Vegemite är tydligen saltare är marmite.


Påskägg

Idag gjorde vi påskägg :)

Skoltidning

Idag fick vi skoltidningen/skolpappret. Och gissa vem som fanns med i den!


Jag! artikeln är gjord av dom yngre eleverna, och dom har tolkat saker lite som dom vill och tagit bort en helt del ;P

Chapter meeting

I söndags var det chapter meeting som gällde och eftersom det var första april skulle man ha något konstigt på sig. Steve (han är typ vår ungdomsledare) slog på stort och kom utklädd som fånge med randiga kläder och kedja med kula, hans fru var polis.
Vi har ett chapter meeting per månad och då kommer AFS- voluntärer i christchurch, utbytesstudenter, blivande utbytesstudenter och returnees. Vi har knytismiddag och pratar och ibland tar dom upp någonting. Precis som vanligt var det suuuper trevligt och jag fick världens överraskning.
När jag stod och plockade mat smög helt plötsligt någon upp bakom mig och sa "så hur upplever du Nya Zeeland?" PÅ SVENSKA! Jag blev jätte förvånad och så paff att jag nästan glömde bort hur man pratade svenska, haha, inte för att jag har glömt bort än, men jag var helt inställd på engelska.
Det visade sig att hon som smög upp bakom mig kom från Nacka och hon bodde i NZ för att hennes man var en kiwi. han pratade också svenska så jag tror att han har varit utbytesstudent.
Under mötet fick jag veta att det är en till som ska bli utbytesstudent till Sverige också. Så nu är dom fyra, varav 2 kommer från Christchurch :D . Jag blir alltid lika glad när jag får veta att någon vill komma till Sverige!

Juste, I söndags var jag också och shoppade för första gången här i NZ, det behövdes. Det var en intressant upplevelse eftersom dom inte har någon av våra affärer här nere. Men det funkade :)

50-tal

Lördagen inleddes med plugg och förberedelser inför en eventuell presentation om svensk mat medans familjen gick i kyrkan. Sen när familjen kom tillbaka tog vi det mest lugnt o några timmar tills klockan blev 2. Då var det dags för förberedelser inför kyrkans 50-tals kväll. Det började inte förrens vid halv 8 men eftersom min värdsyster Catherine och värdkusin Courtney var med i kommitén behövde dom gå tidigare. Så eftermiddagen spenderades med att locka hår och försöka hitta passande kläder.

När jag, glen, philipa och rosanna sen kom till kyrkans samlings lokal fick man betala 5 dollar som gick till ungdomskassan. Och sen kom en grupp på 6 personer dit som försökte (med betoning på försökte) lära oss rock'n roll dans. Det gick så där så efter ett tag gav jag upp och smet in till barnen och kollade på Gustav 2 och åt godis istället. :D

Dagen avslutades med att vi åkte till mcDonalds vid sådär 11 och dom som var hungriga åt lite mat. Sen åkte jag , catherine och rosana tillbaka till huset i christchurch i glens bil. Dom införde en lek/tävling/regel att vid varje rött trafikljus var vi som inte körde tvugna att hoppa ur bilen och springa ett varv runt den. Det gick bra och vi han varje gång med dom få andra bilister som var ut trodde nog att vi var smått galna.

RSS 2.0